11 liiki metsikuid koeri, keda võib kohata üle maailma!

chiens sauvage 072039 1200 738

Kui teate, kuidas jääda diskreetseks, võib teil kogu maailmas olla võimalus jälgida 36 liiki, mida nimetatakse “metsikuteks koerteks”. Kõik kuuluvad suurde koerlaste perekonda, sealhulgas hunt, rebane ja dingo. Kõrgetel jalgadel ja pikkadel koonudel on need mõnikord kõigesööjad lihasööjad, keda leidub paljudel mandritel, kuid neil on siiski füüsilised omadused, mis võimaldavad neid eristada. Avastage 11 liiki metsikuid koeri, kes elavad maa peal, sealhulgas dingo, keda teadusliku terminoloogia seisukohast ainsana nimetatakse metsikuks.

3 diskreetset liiki metsikuid koeri

Metsloomadega kohtumine, olenemata nende elukohast üle maailma, pole kunagi lihtne. Ja kuigi neid nimetatakse “metsikuteks koerteks”, on enamik neist nii diskreetsed, et te ei märkagi nende kohalolekut, kui nad minema hiilivad.

Dhole

Cuon Alpinus on paremini tuntud kui Aasia metsik koer. Selle punase karva ja valge kõhuga koeraga kohtumiseks peate minema Bangladeshi, Bhutani, Kambodža, Hiina, India, Indoneesia, Laose, Malaisia, Myanmari, Nepali või Tai metsadesse. See kuivade troopiliste metsade kiskja sulandub heinamaadele ja mägistele steppidele ning mõned selle esindajad aklimatiseeruvad mägistes keskkondades suurepäraselt kuni 5300 meetri kõrgusele. Karjaloom jahib ka suurulukite, nagu pühvlid, telghirved, metskitsed ja -sigu ning isegi lambad. Et rahuldada oma vajadus kahe kilo liha järele ühe isendi kohta päevas, on tema menüü rikastatud ka sisalike, näriliste, lindude ja erakordselt putukate, puuviljade või marjadega.

Metsik koer

Aafrika metsik koer, et kohtuda selle värvilise karvkattega koeraga, mis on pälvinud hüüdnime “maalitud hunt”, peate minema Sahara-taguse Aafrika lõuna- või keskosa steppidesse ja savannidesse. Lisaks asümmeetrilise pruuni, kollase, valge ja musta värvi mustriga karvkattele on selle suured ümarad kõrvad varustatud paksu karvaga, et kaitsta seda parasiitide eest. Loom elab viiest kuni seitsmest isendist koosnevates karjades ja harrastab enda toitmiseks rändlust. Väljaspool sigimishooaega liigub karja iga kahe või kolme kuu järel kuni 2500 km2 suurusel territooriumil. Kuigi tema lemmiksaak koosneb sebrast, gnuust, tüügassigast, antiloopist, gasellist või impalast, kütib ta mõnikord väiksemaid loomi: ourébi, dik-dik või isegi küülikuid.

Kährikkoer

Algselt Ida-Aasiast ja Jaapanist pärit tiheda karvaga loom laiendab nüüd oma levila Euroopas ja Venemaal. 20. sajandil meie mandrile oma karusnaha pärast sisse toodud ta põgenes pesitsusaladelt ja on nüüdseks vallutanud paljud Euroopa alad, kus ta on klassifitseeritud kahjulikuks. Rebasele kui hundile oma välimuselt lähemal on kährikkoer ehk “kährikkoer” pikk, paks ja siidine talvekasukas. Ta võlgneb oma hüüdnime maskile, mida ta kannab, sarnaselt kähriku omale. Üsna lühikeste jalgadega, sihvakas, on ka meie koerlaste ainus esindaja, kes talveunes. Oportunistlik, toitub peamiselt raipest, munadest, väikenärilistest, tigudest, konnadest, kärnkonnadest, linnupoegadest ja putukatest. Vahel rikastab ta oma dieeti marjade ja seentega.

3 liiki rebaseid on levinud mitmel mandril

Rebane kuulub ka suurkoerlaste sugukonda.Vulpes perekonda kuulub maailmas kokku 12 liiki, nende hulgas ka meie punarebane, samuti kannab rebase nimetust paarkümmend koerlast.

Savanni rebane

Hüüdnimega metskoer või krabisööv rebane, tema geograafiline levik ulatub Argentinast Uruguaini, Lõuna-Ameerika soodes, savannis, cerrados ja caatingas. Hea õnne korral võite sellega kokku puutuda metsades ja savannides. Oportunistlik ja kõigesööja, toitub hooajaliselt väikeimetajatest, roomajatest, küülikutest, lindudest, kahepaiksetest ja kaladest. Krabid ja koorikloomad saavad sellele hüüdnime krabisööv rebane. Kuival hooajal, kui saaki napib, kütib ta rohkem putukaid.

Darwini rebane

Loodusteadlane Charles Darwin 1990. aastal Tšiili ranniku lähedal asuval Chiloé saarel avastati mandril endeemiline populatsioon, mis kinnitab selle kahjuks ohustatud liigi ainulaadset staatust. Lycalopex on tegelikult hundile lähemal ja ei hübridiseeru teiste rebaste populatsioonidega. Ainult metsaliik, Darwini rebane on ennekõike kõigesööja, kes jahib imetajaid, roomajaid, selgrootuid, lepatriinusid ning täiendab oma dieeti maapinnale langenud marjade ja puuviljadega. Mõnikord toimib see koristajana või korjab puuvilju otse puult, kui see on oma suuruses.

Nahkhiire-kõrvrebane ehk Otocyon

Seda nimetatakse ka kõrvakoeraksOtocyon megalotis oma nime saanud nahkhiire tiibadega sarnaste suurte kõrvade järgi, kuid see pole meie savannide ja kuivade preeriate metsiku koera ainus eripära. Ta ei ole rahul pesukaru omaga sarnase näomaski kandmisega, vaid on ka ainus koer, kellel on 46–50 hammast. Selle metsiku koeraga kohtumiseks peate minema Aafrika mandrile: Etioopiasse, Lõuna-Sudaani, Tansaaniasse, Lõuna-Angolasse, Lõuna-Zimbabwesse ja Lõuna-Aafrikasse.

2 liiki hunte, keda võib kohata paljudes riikides

Hall hunt

Halli hundiga kohtumiseks pole vaja ümber maailma reisida. Isegi kui selle levikuala on tänapäeval vähem ulatuslik, võite siiski kohata kõige tavalisemat hunti Euroopa ja Aasia mandritel Lääne-Euroopa, Skandinaavia, Mongoolia ja Himaalaja levila ning Kesk-Aasia vahel. See suur kiskja elab umbes kümnest isendist koosnevas karjas, kuid näitab suurt diskreetsust. Kui marmotid, jänesed, rebased, mustikad ja jõhvikad võivad kuuluda tema toidulauale, jahib kari kergemini hirve, metskitse ja metssiga. Kui karja koosneb rohkematest isenditest, eelistavad nad põhjapoolsetes piirkondades muid ulukeid: põhjapõtru, põtru, muflone, seemisnahkseid, saiaga antiloope või jäneseid.

Lakkhunt

Seda eristab enamikust kihvadest kaela ja õlgu kattev rikkalik must fliis. Temaga kohtumiseks peate minema Lõuna-Ameerika rohumaadele ja võsastunud metsadele. Chrysocyon on oma liigi ainus esindaja ja tal on punakaspruun karv, mille lõua alumine külg on sama valge kui kõrvade sisekülg ja sabaots. Tema koonuots ja lakk on mustad, nagu ka sokkidega kaunistatud jalad. Erinevalt meie harilikust hundist ei ela ta karjades. Oportunistlik paar jahib väikenärilisi, küülikuid, linde ja vöölasi ning mõnikord ka putukaid, roomajaid või kalu, eriti öösel ja igaüks omaette. Erinevalt enamikust metsikutest koertest koosneb nende toit 50% puuviljadest.

Dingod, šaakalid ja koiotid

Oleme jõudmas oma metsikute koerte maailmatuuri lõpule. Kolmest viimasest liigist, mille oleme teile tutvustamiseks valinud, on ainult Dingol teaduslik tähendus “metsik koer”.

Dingo

Austraalia kasvatajate häda, selle koera levik Austraalia mandril ei peatu, paljud esindajad asuvad Tais, Birmas, Lõuna-Hiinas, Malaisias, Indoneesias, Laoses, Filipiinidel ja Uus-Guineas, kus seda leidub. nimetatakse laulmiseks. koer”. Dingo eripära: ta võib saagile jälile jõudmiseks jahti pidada üksi või ühineda karjaga. Umbes 5000 aastat tagasi Austraalia territooriumile toodud varem kodukoerad muutusid taas metsikuks. Teadlased klassifitseerivad selle alamliikideks, mis on võimelised hübridiseeruma hundi ja kodukoeraga. Oportunistlik kiskja jahib üksi sisalikke, jälgi sisalikke, küülikuid, koaalasid, opossume, rotte ja wallabies. Väikeses pakis ei kõhkle ta kuni kurnatuseni jälile suuremale saagile nagu kängurud, emud, hobused või veised.

Uus-Guinea laulev koer

Taas metsikuks muutunud kodukoer Uus-Guinea laulukoer võlgneb oma nime oma häälitsustele, kelle haukumine ja ulgumine meenutab pigem vaalalaulu harmoonilisi. Dingoga seoses on sellel must või punane karv ja lühike karv. Üksildane, diskreetne ja kaval, vajate palju kannatlikkust, et seda jälgida metsades, niitudel ja mägistel aladel, kus ta võib elada kuni 4500 meetri kõrgusel merepinnast. Tema toit koosneb peamiselt närilistest, lindudest, wallabiest ja puuviljadest. Juhtub, et ta lõpetab oma eine meie jäätmetega, kui ta on oma territooriumil.

Kuldne šaakal

Üldise kiskja šaakalil on nii hundile kui ka rebasele omased omadused, millega teda võib segi ajada. Erinevalt meie punarebasest on aga tema kuldkollane või punakaspruun karv ühtlane. Sellel ei ole põõsast saba, millel on rebasele omane valge ots. Kõigesööja, see Põhja-Aafrikast, Lähis-Idast ja Kagu-Aasiast pärit kiskja on Euroopas olnud juba kaks aastatuhandet. Isendeid on 2021. aastal ilmunud isegi Prantsusmaal, kus ta võib konkureerida meie punarebasega väikeimetajate, lindude ja viljakorjamises. Meie naaskelsabast oportunistlikum kuldšaakal toitub ka igasuguste loomade räbalusest ja raibest.

Koiott

Canis latrans omab sama ökoloogilist niši nagu kuldšaakal. Kõige sagedamini leidub seda tasandikel, mägedes, metsades ja Põhja-Ameerika, Kesk-Ameerika ja Mehhiko suurte linnade äärealadel. Selle 90% lihatoit koosneb küülikutest, jänestest ja väikenärilistest. See võib toimida ka koristajana ja täiustada oma sööki putukate, mustikate ja puuviljadega. Suuremat saaki jälitades jahib koiott paarides või karjades, samuti võib ta koos mägraga närilisi välja kaevata. Kui enamik metsikuid koeri ja koeri toetuvad eine nuusutamiseks oma haistmismeelele, kasutab koiott peamiselt oma nägemist, nagu rebane. Lõpetuseks, ärge kujutage ette, et jõuate oma foto jaoks koiotile järele, isegi kui see on vigastatud, loom võib umbes 300 meetrit ületada maksimaalse kiiruse 69 km/h ja hüpata üle 400 meetri.

Millist metsiku koera sooviksite vaadelda, kui teil oleks võimalus? Räägi meile kommentaarides.

Autor: Magali Laguillaumie – Avaldatud 29.12.2023

Jätka lugemist:  10 olulist tarvikut teie koerale

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga